[PROBLEM] Serwer DNS nie odpowiada

Temat edytowany przez Dark_Dante - 22 stycznia, 08:48

Avatar MrCC4
Mój komputer dostał poważnego autyzmu. Chciałem sobie pograć, ale okazuje się że pomimo połączenia z internetem i dostępu do niego, żadna funkcja sieciowa nie działa. Po uruchomieniu diagnostyki ukazuje mi się info "Serwer DNS nie odpowiada", wskazując winę na router, z którym jednak jest wszystko dobrze bo z internetu korzystają cztery urządzenia, bezproblemowo. Po ponownym połączeniu się z siecią problem nie znikł, tak samo po restarcie laptopa i routera. Jedyne co się zmieniło to fakt że teraz pokazuje mi się "brak dostępu do internetu"
Ktoś może pomóc?

Avatar niemamnietu
Ja nie. Sam mam problemy z telefonem.

Avatar Anielka999
Miałam tak kiedyś i o ile dobrze pamiętam była to wina antywirusa.

Avatar opliko95
Jeśli to jednak nie antywirus i wyłączenie go nie pomogło, to możesz spróbować zmienić serwer DNS, np. na jeden z tych:
1.1.1.1/ (pod tym linkiem masz też instrukcje jak zmienić) i 1.0.0.1 jako drugi
8.8.8.8 i 8.8.8.4 jako drugi
208.67.222.222 i 208.67.220.220 jako drugi

Avatar Dark_Dante
Poprawność nagłówka tyczy się także wielkości liter.

Avatar Koteczek_21
Zgadzam się z Dante. To było pismo niemal w stylu "pokemońskim"

Avatar MrCC4
Próbowałem odinstalować Avast, uzyskałem dzięki temu tylko to, że eksplorator Windows przestał odpowiadać

Avatar gelo1238
XDD avast to śmieć
Sprawdź poprawność daty, to jest podstawa w sieci. Sprawdź również ustawienia karty sieciowej, może masz przypadkowo wstawione statyczne adresy ip i coś ze sobą koliduje.

Avatar MrCC4
Właśnie notorycznie pokazuje mi się komunikat o identycznym adresie IP, ale zdarza się to dwa razy na miesiąc więc to po prostu ignorowałem

Avatar gelo1238
W czym ci to wyskakuje. Nigdy się z tym nie spotkałem xd
Może router ma dhcp z autyzmem i dwa razy ten sam adres nadaje

Avatar MrCC4
W domu są dwa komputery, na obydwu co jakiś czas pojawia się komunikat "Inne urządzenie w tej sieci ma ten sam adres IP"
Jednak pewnie to problem z moim komputerem bo tamten działa dobrze

Avatar gelo1238
No to sprawdź czy nie masz statycznego adresu ip.
wyszukaj w menu start Połączenia sieciowe > i ppm na kartę sieciową z której aktualnie korzystasz(czy to lan czy to wifi) > właściwości > protokół internetowy w wersji 4 i wszystko powinno być na automacie.

Odpowiedź

Pokaż znaczniki BBCode, np. pogrubienie tekstu

Dodaj zdjęcie z dysku