Informacje pochodzą z różnych źródeł.
#Dieta paleolityczna
Ta dieta cofa nas do czasów, kiedy ludzie żyli w jaskiniach, jedli dziko rosnące warzywa i owoce i polowali na dzikie zwierzęta. Dzięki takiej różnorodności i ciągłemu ruchowi nie musieli się mierzyć z tym, z czym współcześni ludzie mają olbrzymie problemy – z chorobami serca, układu krwionośnego i nowotworami, powstałymi z działania wolnych rodników, toksyn i substancji chemicznych. Dieta obejmuje mięso bez tłuszczu, ryby, warzywa, owoce, korzenie i orzechy, wyklucza natomiast zboże, rośliny strączkowe, produkty mleczne, sól, cukier i przetworzone oleje.
#Dieta Shangri-La
Ta dieta to dzieło Setha Robertsa, który uważał, że każde ciało ma swoją własną granicę optymalnej wagi i samo do niej dąży poprzez odpowiedni apetyt. Kluczem do schudnięcia jest więc obniżenie tej granicy i zmniejszenie apetytu, co można osiągnąć, pijąc dziennie 1-4 łyżeczek bezsmakowego oleju (np. oliwy z oliwek) lub tyle samo cukru lub fruktozy rozpuszczonej w wodzie. Wszystko nie później niż godzinę przed i nie wcześniej niż godzinę po jedzeniu czegoś co ma smak. Dzięki temu możemy się spodziewać mniejszego głodu, szybszego uczucia nasycenia i mniejszej ochoty do łakomstwa.
#Dieta ciasteczkowa
Dieta ciasteczkowa została wymyślona przez doktora Sanforda Singel w 1975 roku. Pomimo tego, że opracował ją lekarz, nie należy do grupy najzdrowszych sposobów na odchudzanie.
Dieta polega na jedzeniu własnoręcznie upieczonych ciasteczek. Zawierają one owies, ryż i otręby, które hamują uczucie głodu. Dużym plusem diety jest to, że w ciągu dnia można zjeść dowolną ilość ciasteczek, a oprócz nich dieta przewiduje jeden normalny posiłek, który składa się ze 170 gramów kurczaka, ryby lub owoców morza i kubka jarzyn
Zasady diety, chociaż z pozoru brzmią dosyć kusząco, mogą być jednak niebezpieczna dla naszego zdrowia. Jedzenie ciastek nie dostarcza naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Długotrwałe stosowanie diety może doprowadzić do anemii.
#Dieta ryżowa
Ryż swe uznanie u osób odchudzających się zawdzięcza temu, że jest niezwykle lekkostrawny. Dieta, której jest bazowym składnikiem nie zawiera dużo kalorii. Pozwala ona zrzucić około 1 kilograma w przeciągu zaledwie tygodnia. Jest to więc dosyć bezpieczne. Sama dieta dostarcza niewiele, bo około 1000 kalorii dziennie. Ponadto spożywanie wyłącznie ryżu może skutkować wywołaniem choroby beri-beri. Dlatego też wzbogaca się ją innymi produktami, głównie warzywami i owocami, które są bogate w witaminę B1. Do tej grupy należą:
warzywa
owoce, białe, chude mięso
produkty zbożowe grubego przemiału
rośliny strączkowe
drożdże
orzechy
słonecznik
ryby
Dodatkami do ryżu mogą być:
jogurt naturalny
jarzyny (z wyłączeniem brokuł i szpinaku)
ryba (ugotowana lub usmażona we folii)
owoce (z wyłączeniem cytrusów)
gotowane mięso
lekkostrawna zupa z odrobiną mięsa
Prócz zwykłych posiłków należy pić kawę czarną, wodę niegazowaną, herbatę gorzką (ewentualnie z cytryną) i soki przecierowe. Najlepiej nie jeść już nic po godzinie 17.00. Co do ilości, to nie ma ściśle określonych norm, byle zmieścić się w 1000 kalorii.