{Artykuł Autorski}
Czy to polscy, czy kanadyjscy – naukowcy zgodnym chórem zachwalają listę zdrowotnych zdolności soku jabłkowego. Okazuje się, że powszechnie nam znany, niewinny napój świetnie na nas wpływa. Sok jabłkowy ma działanie antywirusowe, antybakteryjne, oczyszcza organizm z ołowiu i rtęci, spowalnia procesy starzenia się skóry, oczyszcza krew, wzmacnia układ nerwowy, oddechowy i płuca. Jednak to nie koniec cudownych właściwości.
Napój ten dostarcza nam również witaminy C, która między innymi wspomaga nasz metabolizm i bierze aktywny udział w „życiu naszego ciała”, choć trudno nam to sobie wyobrazić.
Dzięki sokom jabłkowym otrzymujemy też cenne żelazo. Wchodzi ono w skład hemoglobiny, która transportuje tlen. Do tego jest niezbędnym składnikiem dla komórek, które dzięki niemu mogą rosnąć, rozwijać się i regenerować. Pozytywnie wpływa też na odporność i redukuje zmęczenie.
Nie zapomnijmy też o potasie. Ten składnik również znajdziemy w soku jabłkowym. Niedobór potasu prowadzi do nadciśnienia tętniczego (choroba nadciśnieniowa objawiająca się stale lub co pewien czas podwyższonym ciśnieniem tętniczym), a sam potas jest istotny w pracy mięśni i nerwów.
Ponadto w skórce jabłka znajduje się błonnik pozytywnie wpływający na trawienie, a także wapń i krzem, które świetnie działają na włosy i paznokcie.
Zachęcam was do picia soków jabłkowych jak i jedzenia samych jabłek, w końcu :
Jedno jabłko z wieczora z dala trzyma doktora!